Facebook pixel

4 съвета за пестене на вода: някои от тях може да ви изненадат.


25 юли 2019, 09:42
4 съвета за пестене на вода: някои от тях може да ви изненадат.


Душът консумира най-много вода в едно домакинство, следван е от миене на съдове и пране. Това са ежедневни дейности, без които не можем да се справим. Въпросът е как да намалим консумацията на вода и съответно разходите в домакинството?


Мит №1: Миенето на съдове на ръка пести повече вода, отколкото използването на съдомиялна машина.

Често срещано и погрешно твърдение е, че миенето на ръка ви спестява повече вода, отколкото зареждането на съдомиялната машина. Миенето на ръка консумира средно по 40 литра всеки път - над 5 пъти повече вода, отколкото при използване на съдомиялна машина, която консумира средно само 7 литра. Използването на съдомиялна машина за една година може да ви спести около 9200 литра вода - това е еквивалент на 5 допълнителни къпания на седмица. Като допълнителен бонус ще спестите повече време и енергия, вместо да измивате всяка чиния на ръка: пестите 210 часа, което се равнява на 23 почивни дни!


Съвет: Ако имате миялна машина, заредете чиниите правилно, за да се използва минимално количество вода за постигане на перфектни резултати от измиването. За да осигурите по-задълбочено и равномерно изплакване, поставете по-големите и силно замърсени съдове в долната кошница, тъй като там се получава по-интензивно измиване в сравнение с горната.



Мит №2:По-добре е да изплакнем мръсните съдове, преди да ги заредим в съдомиялната машина.

Много хора имат навика да измиват предварително съдовете преди да ги заредят в съдомиялната. Истината е, че това изобщо не е необходимо. Почистващите препарати за съдомиялни машини са предназначени да разграждат упоритите остатъци от храна.


Съвет: За да оптимизирате потреблението на вода, заредете съдомиялната с пълния ѝ капацитет, без да припокривате съдовете. Поставянето на съдове с мръсотията надолу позволява на водата лесно да се плъзне по повърхността, заедно с всички следи от остатъци от храна.


Мит №3: Пералните машини без електронна везна използват по-малко вода и електричество при частично зареждане.

Противно на общоприетото мнение, пералните машини без електронна везна използват същото количество електроенергия и вода, без значение дали работят частично или пълно. Това означава, че при оптимално разпределение на прането и по-рядко пускане, спестявате вода, време и електричество. За да избегнете високия разход на вода, подбирайте внимателно програмата за пране.


Съвет: Използвайте препоръчителната доза перилен препарат, за да предотвратите предозиране, което води до ненужни цикли на изплакване.



Мит №4:Не заменяйте работещ уред - загуба на пари е да смените работеща пералня с нова.

Понякога да ремонтирате старата пералня, работила в продължение на много години, не винаги излиза по-евтино. Развитието на модерните технологии през годините води до по-голямо пестене на водните и енергийни ресурси. Следователно пералнята от преди 10 години използва много повече вода, в сравнение с една нова.


Съвет: Когато дойде момента да смените пералнята, направете коректно сравнение и изберете модел с нискистойности на консумация на енергия и вода. Не забравяйте да задавате правилни въпроси, така че да може да намерите този модел, който най-добре съответства на вашето потребление.