Facebook pixel

Индукционните котлони - предимства без недостатъци


03 янр 2019, 13:57
Индукционните котлони - предимства без недостатъци
Най-бързите и лесни за почистване котлони

Индукционното нагряване при стъклокерамичните котлони е най-новата технология при готварските плотове, въпреки, че първия патент свързан с нея е получен в началото на 20-и век и от края на 70-те години на миналия век се използва масово в домакинствата.

Нагряването на съда се извършва посредством електромагнитно поле, което не влияе на човешкия организъм. Индукционните плотове имат много предимства пред обикновените стъклокерамични котлони. Едно от тях е, че има нагряване само там, където е дъното на съда, което означава, че нямате строго определена нагревателна зона и ще имате пълна свобода при избора на диаметър(стига да е в рамките на максималния размер разграфен на уреда). От там ще се възползвате и от второто предимство: по-лесното почистване, понеже няма да имате зона в която при попадане на храна или течности ще се получава нагар. Достатъчно е само да забършете повърхността с влажна кърпа, ако сте разлели част от приготвяното ястие. Промените в степента на мощност стават веднага след настройката им така че, има максимално удобство при регулиране на температурата.

Съществено предимство е ниската консумация на електроенергия: 90% от елекричеството се преобразува в топлина и се използва за приготвяне на ястието. При обикновините стъклокерамични котлони процентите са 60, докато газовите са с още по-ниска ефективност със своите 40%. По-ефективното топлоотдаване Ви позволява и по-бързото приготвяне на ястието.

При индукционните котлони съществува и Флекси зона: образува се непрекъснато пространство годно за малки, големи или елипсовидни съдове. Така ще имате възможност да готвите в съд, който няма как да бъде използван при други типове плотове. Това е още едно предимство на индукционните стъклокерамични плотове.

Важно е да знаете, че ако изберете индукционен плот, готварските съдове, които се използват НЕ са специални, а трябва да са с метално дъно. Тоест дъната им трябва да могат да се привличат от магнит.