Как да изберем мивка


28 мар 2020, 11:26
​Въпросите, които обикновено си задавате, когато за първи път се сблъскате с избор на кухненска мивка, са:

„Мивката гранитна ли да бъде или не?“

„Ще избера ли правилният цвят?“

„Почистването на гранитна мивка достатъчно лесно ли е?“

„Какъв трябва да е размера на коритото?“

„Цената твърде висока ли е ?“ и т.н.

В един момент това може да бъде много стресиращо. Знаейки повече за материала и технологията на изработка ще Ви спести много главоболия.

Болшинството гранитни мивки се състоят от гранитен пясък и смоли. По този начин се получава материал с качеството на гранита, но с по-голяма здравина. Производителите с по-малък опит в производството на гранитни мивки предлагат продукти с по-ниско съдържание на естествени материали, като те са заместени с полимери. Утвърдените марки използват процентно съотношение 80 на 20 гранитен пясък (кварц - най-твърдият естествен материал след диаманта) и акрилни смоли (по този начин се постига максимална гладкост на продуктите). По-високото съдържание на кварц и гладката повърхност прави мивките по-устойчиви във времето, по-лесни за почистване, устойчиви на петна, устойчиви на висока температура, удароустойчиви, не задържат мазнини и миризми. Всички тези признаци на качество са постигнати в течение на времето с много работа и тежък труд.

1. Метална или гранитна?

\* Металните мивки са два основни типа: гладки и грапави (лен, микролен). Предимството при тях е сравнително ниската цена.

Недостатък е трудната поддръжка, нивото на шум при пускане на вода, нестабилния монтаж на смесителя.

\* Болшинството от гранитни мивки се състоят от гранитен пясък и смоли. По този начин се получава материал с качеството на гранита, но с по-голяма здравина.

Предимството им е, че са по-красиви, лесно се поддържат, богат избор на цветове.

Недостатък е по-високата цена сравнено с металните.

2. Голямо или малко корито?

Малкото корито е оправдано при наличието на съдомиялна машина или липса на място. Препоръчваме голямо корито, ако мястото го позволява, тъй като в него се събира и малко, и много.

3. Какъв цвят да бъде?

Изборът на цвят е строго индивидуален. Опциите са сливане или контрастиране с плота.

4. Нужен ли е отцедник или е достатъчно само корито?

Както при определянето на цвят и тук изборът е индивидуален.