Аспиратор/Абсорбатор - Каква е разликата?


23 дек 2018, 11:07
Когато се търси уред който да пречисва въздуха в кухнята често като синоними се използват - аспиратор, абсорбатор или дори ширм. Но има ли разлика между тези понятия? Отговора е - Да, има.

Аспиратора е уред които изхвърля навън (аспирира) въздуха.

Препоръчително е аспиратора да се включи 5-10 минути преди началото на готвене и още толкова да се остави да работо след като приключите. Това е с цел да се премахнат, ако има остатъчни миризми. Някои модели се предлагат с бутон-таймер за отложено изключване 5,10 или 15 минути.

За да може един уред да се нарече абсорбатор, той трябва да се използва за пречистване на въздуха чрез абсорбиране на миризмите и мазнините. Абсорбатора е аспиратор към който е добавен специален аксесоар.

При рециркулацията на въздуха има два варианта: да се поставят карбонови филтри около турбинните мотори, като в този случай ефективността на „улавяне“ на миризмите и мазнините е около 60%. Другата опция е да се използва така нареченият комплект за рециркулация, при който ефективността вече е 90-98%. Предимството на този режим на работа е, че въздухът остава в помещението и не се губи топъл въздух. Ако няма никаква възможност да се отведе чрез тръбен път въздушният поток, това е една много добра алтернатива на конвенционалния начин на аспирация. Все пак е препоръчително този вид на аспириране да се използва в краен случай, тъй като предимството, което технологията дава (въздухът остава в помещението) е същевременно недостатък (заради остатъчната влага, която остава в кухнята).